Hardware, software

Friss topikok

Archívum

Linkblog

Vasárnapi ebéd a szerverrel

2008.11.15. 11:45 | Darren79 | Szólj hozzá!

Mikor máskor boruljon össze egy szerver, ha nem akkor, amikor az ember a pihenőnapját tölti, amit egyébként is egy kis munkahelyi .NET-kódolással kezdett. A szerver a BIX-ben van, ott csücsül immár öt éve, apróbb hibákkal, megszakításokkal folyamatosan működve.

A vason egy Debian Etch ül, webhosting szolgáltatásoknak adva helyet. Reggel még ment, leveleimet letöltöttem, semmi gond. Jön egy SMS, hogy nini, áll a szerver, mi a pék van már. SSH nuku, ping oké. Hmmmm... Szolgáltatónak telefon, készségesen segítenek, ctrl+alt+del-lel újraindítás.

Be lehet jelentkezni! Jújdejó! De hol az Apache, hol a mail? Ajjaj... Hmmm, hmmm... Hát, a jelek szerint system partíció van, /var pedig nincs. De miért?

És hát hol lenne a log, ha nem a /var-on... Oké, keressük meg a legutóbbi mentést, ami egy másik wincsin foglal helyet. Mount, bent van, meg is van, nézzük az éjjeli log-ot. Bad file descriptor-okkal van teleszemetelve! Anyád!

Na most én imádom a Linux-ot, de amikor ilyen rejtélyes hibaüzenetek vannak, azoktól lever a víz, mert általában még nem mondják meg, hogy mi a baj.

Mount-olni nem lehetett a partíciót, úgyhogy nyugodtan mehet az fsck -nf-fel. Hát izé... Badblocks... A tükör viszont rendben van.

Rendben, szervernek halt parancs, irány a szerverhosting cég, gép elhoz, nem volt kedvem ott szerelgetni.

Itthon a wincsik felületét ellenőriztem third party programokkal. Hibátlannak mutatták. Egy hirtelen ötlettől vezérelve az egyik Samsung HDD-t low level format-oltam a gyári programmal. Hoppá! Elakadt! Google. Több helyen utalás arra, hogy a Samsung wincsik megbízhatatlanságát palástolandó az elektronika elfedi a bad sector-okat, és "kifelé" hibátlannak mutatja. Ergo a BIOS-nak fogalma sincs arról, hogy a wincsi hibás, innentől pedig a raid vezérlők (ennél fogva a szoftveresek is) nem képesek felismerni a hibát, legfeljebb annyit, hogy valami nem kerek, mert a fájlrendszer nem konzisztens.

Ez volt a "bad file descriptor" a syslog-ban. A tükör pedig emiatt hibátlan volt, nem dobta ki a hibás lemezt, hiszen az oprendszer szerint a lemez fizikailag rendben volt.

Nosza, irány az egyik vasárnap is nyitvatartó számítástechnikai üzemegység, mert hát vasárnap van, winyó meg kell, kettő is. Két Hitachi (ex-IBM) 250 gigás került most bele. A gond megoldódott - részben. Már csak a backup-ból történő újratelepítést kell megoldani.

A magam részéről Samsung HDD-t soha többé... Eleinte utáltam, aztán megszerettem őket, de most, hogy tudom, van ez a gondjuk, inkább kihagyom.

Ez a dolog soha nem derült volna ki, ha nem multidisk-ben vannak. Az asztali gépemben egy SATA-vezérlésű Samsung 160 gigás wincsi van. Félek, hogy ha leformázom, kiderül róla is, hogy bizony, ő kőkeményen badsector-os.

A bejegyzés trackback címe:

https://hwsw.blog.hu/api/trackback/id/tr10771358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása